4 februari 2019 • Gideon Wille
Proefschrift over aartsvader ‘Europa’ omgezet in kinderboek
Nee, Robert Schuman is geen Duitse autocoureur, zoals sommige studenten denken, maar aartsvader van de Europese Gemeenschap en zijn ideeën zijn nog steeds relevant. Onderzoeker Margriet Krijtenburg zocht een manier om jongere generaties kennis te laten maken met Schumans gedachtengoed en werkte haar proefschrift om tot een kinderboek.
De perfect Duits en Frans sprekende Schuman groeide op in het grensgebied Elzas-Lotharingen dat na de Eerste Wereldoorlog van Duitse in Franse handen overging. In het Franse parlement zette hij zich onder andere in om de in Elzas Lotharingen geldende Duitse wetgeving te harmoniseren met de Franse. Daarbij wilde hij de goede aspecten uit de Duitse wetgeving, op gebied van sociale zekerheid, behouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij de eerste Franse parlementariër die de Nazi’s gevangen namen. Hij wist te ontsnappen en dook onder. Ondanks de hoge prijs op zijn hoofd pleitte hij voor verzoening met Duitsland omdat hij dit de enige manier vond om tot vrede in Europa te komen.
Aantrekkelijk
Het is deze houding, met nadruk op sociale en geestelijke aspecten, die Margriet aantrok in de figuur Schuman. Margriet: “Voor Schuman is de economie er om de mens te dienen en niet andersom.” Die notie lijkt in de huidige EU wel eens uit het oog verloren. Schuman neemt die gedachte mee in het Europese samenwerkingsproject waar hij na afloop van de Tweede Wereldoorlog voor pleit.
Verklaring
Schuman bekleedt belangrijke posities, hij wordt minister van Financiën, premier en minister van Buitenlandse Zaken. Zijn ideeën krijgen vorm in de in 1950 uitgebrachte en door mede grondlegger Jean Monnet geschreven, Schuman Verklaring die de aanzet geeft tot de voorloper van de EU: de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal. Belangrijke uitgangspunten hierin zijn: verzoening met Duitsland, samenwerking als gelijke partners en supranationale besluitvorming.
Inspirerend
Bij European Studies waar Margriet les geeft, schrijven studenten die meedoen aan het Annual International Schuman Student Congress & Essay Competition een essay over een actueel EU-thema vanuit Schumans perspectief. Margriet merkte dat studenten zijn boodschap inspirerend vinden. “Dus toen dacht ik, waarom zou ik die boodschap ook niet toegankelijk maken voor kinderen?” Arjen de Wit, onderzoeker bij de VU, maakte op basis van haar proefschrift een eerste opzet voor het kinderboek.
Tijdreis
Het boekje gaat over een voor de burgeroorlog gevluchte Syrische vader, die in Duitsland asiel heeft gekregen, en zijn tienjarige dochtertje Amira. Om Europa te leren kennen, gaan ze op reis. De trein die ze nemen blijkt door de tijd te kunnen reizen. Ze ontmoeten Robert Schuman in verschillende fasen van zijn leven, leren over de gewelddadige geschiedenis van Europa, over de noodzaak van verzoening en solidariteit en het centraal stellen van de mens in economie en politiek, en hoe bijzonder het is dat er vrede is.
Essentie
De boodschap en de vorm van het boekje slaan aan: inmiddels is het in gebruik bij The European School of The Hague (lagere school), het Oranje Nassau College in Zoetermeer (middelbare school) en de Volksuniversiteit (volwassenen) in Rotterdam. Margriet: “Verspreiding van Schumans gedachtengoed is de moeite waard. Het geeft de essentie van het Europese project weer, het gaat over wat ons als mensen verbindt, niet over wat ons scheidt.”
‘De vader van Europa’ is geschreven voor iedereen van 9 tot 99 jaar en te koop bij de Studystore en Boekhandel Douwes, beide in Den Haag. Het boekje is verkrijgbaar in zes talen, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. De prijs is 12 euro.

Margriet Krijtenburg: “Voor Schuman is de economie er om de mens te dienen en niet andersom.”
Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen
Johanna Westerdijkplein 75
2521 EN Den Haag
Postbus 13336
2501 EH Den Haag
Tel. 070 - 445 8888
mail@hhs.nl