21 september 2018 • Gideon Wille
‘Met internationalisering at home kunnen we het verschil maken’
Op 26 september houdt Jos Beelen, lector Global Learning, zijn intreerede. Waarom moest zijn lectoraat er komen, welke plannen heeft hij, wat schieten docenten en studenten ermee op? En kun je gewoon thuis op de bank internationaliseren?
Uit je cv blijkt dat je afgestudeerd bent in klassieke archeologie. Hoe word je dan lector global learning?
“Internationalisering is een betrekkelijk nieuw vakgebied. Daarom heeft het grootste deel van de mensen die in dit veld werkt een andere achtergrond – wat ik een van de aantrekkingspunten van het vak vind. Bij de lerarenopleiding geschiedenis van Inholland, waar ik werkte, vroegen ze me een internationale module te ontwikkelen. Door vertrek van een collega kreeg ik vervolgens het hele international office in mijn schoot geworpen. Daarna heb ik dat verder uitgebouwd. In die tijd kwam ik erachter dat het eindeloos proberen om mensen naar het buitenland te sturen, voor een groot deel van de studenten niet werkt.”
Hoe komt dat dan?
“We hebben al dertig jaar het Erasmusprogramma. Dat is een gespreid bedje, toch kiest maar 20 procent van de studenten ervoor in het buitenland te studeren of stage te lopen. En het is steeds een bepaald soort studenten die dat doet; bijvoorbeeld studenten die zelf ook ouders hebben die studeerden. Op een gegeven moment dacht ik: we moeten het anders aanpakken. Ik kwam in contact met mensen in Zweden die waren begonnen met internationalisation at home. Toen dacht ik: hiermee kunnen we een verschil maken want internationalisation at home is gericht op alle studenten.
Internationalisation at home?
“Dat gaat erover dat je bij je eigen opleiding interculturele vaardigheden opdoet. Dat kan in een international classroom waarin studenten van De Haagse Hogeschool en internationale studenten samen, al dan niet op afstand, studeren. Maar ook in volledig Nederlandstalige opleidingen is internationalisation at home mogelijk, en gewenst. Op de Hogeschool van Amsterdam liet ik mijn studenten een sollicitatiebrief en Linkedin profiel maken in het Nederlands, maar ik vroeg ze dat ook te doen voor een Chinees en een Amerikaans bedrijf. Daarop kregen ze feedback van een Chinees en een Amerikaan uit Amsterdam. De Amerikaan zei dan: als je jezelf niet beter verkoopt op Linkedin dan maak je geen schijn van kans. En van de Chinees hoorden ze dat moet ze meer moesten aangeven over welke kennis ze beschikten en tegelijkertijd bescheidener moesten zijn. Dat leidde tot veel discussie en reflectie.”
Waarom moeten we eigenlijk internationaliseren?
“Internationaliseren is geen doel op zich. Het is een middel om bepaalde vaardigheden beter te ontwikkelen, zoals: kritisch denken, conflictoplossend optreden, communiceren en onderhandelen.”
En waarom moeten we bij De Haagse een lectoraat Global Learning hebben?
“Omdat De Haagse de ambitie heeft de meest internationale hogeschool te zijn en mijn lectoraat dat operationaliseert. We werken onder anderen samen met het Lectoraat Inclusive Learning. En straks met de nieuwe lector World Citizenship. Daarmee creëren we onderzoekscapaciteit.”
Er worden ook kritische kanttekeningen gezet bij internationalisering.
“Ja, je hebt nu de discussie of het wel wenselijk is dat we zoveel internationale studenten binnen halen en zoveel opleidingen in het Engels aanbieden. Maar 93 procent van onze studenten studeert in Nederlandstalige opleidingen en ziet internationale studenten alleen in het Atrium. De werkelijke discussie zou moeten gaan over de vraag hoe we die studenten internationale perspectieven bieden. Je ziet overigens dat de studentenstromen beginnen te veranderen; je hebt nu meer Indiase studenten in China dan in het Verenigd Koninkrijk. In Australië vragen ze zich af: we rekruteren wel eindeloos betalende internationale studenten, maar wat is het voordeel voor onze eigen studenten? Die worden die er niet internationaler van als in een klas van twintig er achttien Chinees zijn. En docenten worden daar ook niet vrolijk van.”
Kun je iets vertellen over je plannen?
“We richten ons op alle curricula van De Haagse. We gaan kijken hoe we die internationaler kunnen maken en daarbij richten we ons in de eerste plaats op docenten. Welke vaardigheden kunnen we ze mee geven, hoe kunnen we ze ondersteunen? Het is belangrijk dat internationalisering in de leeruitkomsten komt en dat het niet afhangt van die ene docent die het interessant vindt en die het zijn klassen meegeeft, terwijl het in een parallelklas niet ter sprake komt. Verder is een specifieke taak van mijn lectoraat om het HCTL (The Hague Center for Teaching and Learning) te ondersteunen met inzichten gebaseerd op onderzoek zodat ze op basis daarvan trainingen kunnen ontwikkelen.”
Waar word je straks blij van?
“Ik word blij als we bij heel veel hogeschooldocenten en trainers van het HCTL aan tafel komen en kunnen gaan praten over internationalisering, als opleidingsmanagers gaan zien dat internationalisering een middel is en geen doel, als we veel action research kunnen gaan doen over wat internationalisering voor docenten is en hoe we dat het beste vorm kunnen geven, dat we weten waarom we het doen en waar het toe moet leiden: want dat levert een kwaliteitsverbetering op van het onderwijs.”
Jos Beelen houdt op 26 september zijn intreerede: A deeper dig into global learning. Voorafgaand is er een symposium: Beyond the champions, on internationalising professional development of lecturers. Meer info over intreerede en symposium op de website.
Prijs van de EAIE
Op 11 september ontving Jos Beelen de President’s Award van de European Assocation for International Education (EAIE). “Ik ben blij met de prijs, het betekent dat er brede erkenning is voor het belang van internationalisation for all.”

Jos Beelen: ‘Ondanks het Erasmusprogramma gaat maar 20 procent van de studenten naar het buitenland.’
Johanna Westerdijkplein 75
2521 EN Den Haag
Postbus 13336
2501 EH Den Haag
Tel. 070 - 445 8888
mail@hhs.nl