2 juli 2019 • Arie Verhoef
Haagse matchingsdagen sluitstuk van nieuw studiekeuzetraject
We willen natuurlijk dat in september zoveel mogelijk studenten een opleiding aan De Haagse Hogeschool gaan volgen. Maar niet dat zij in het eerste jaar alweer met stille trom vertrekken. Om het een te realiseren en het ander tegen te gaan, ontwikkelt een projectgroep een nieuw studiekeuzetraject. Projectleider Sander Pulles over rode lopers uitrollen en bruggen slaan.
De agenda van Sander en zijn collega`s van het Study & Career Centre staat even helemaal in het teken van de Haagse matchingsdagen. Wie nog een Meet & Match verwacht, kan lang wachten. In het nieuwe studiekeuzetraject vormen nu de Haagse matchingsdagen de laatste schakel.
Dat lijkt slechts een naamsverandering, maar daarachter zit een strategische koerswisseling. Met Sander praten we over waar De Haagse vandaan komt, waar we nu staan én waar we naartoe gaan met het oog op het studiekeuzetraject.
Strategisch doordacht
Sander: “Tot voor kort waren de studiekeuzeactiviteiten een bonte lappendeken. Iedere opleiding had haar eigen mooie activiteit ontwikkeld. Toen we zagen dat de uitval onder eerstejaars bleef stijgen, is een projectteam gevormd om meer samenhang aan te
brengen in die activiteiten. Dat team bestond uit vertegenwoordigers van opleidingen en faculteiten, maar ook van het toeleverend onderwijs.”
“Het team heeft toegewerkt naar een nieuw, strategisch doordacht ‘voor de poort’-traject. Dan moet je natuurlijk niet het kind met het badwater weggooien. In dat proces wilden we dus allereerst te weten zien te komen welke bestaande activiteiten echt effectief waren.”
“Voortbouwend op wat al bestond, zijn er nu studiekeuzeactiviteiten ontwikkeld die evidence-based effectief zijn. Sinds dit voorjaar beschikken we over een compleet palet ‘voor de poort’-activiteiten, met de Haagse matchingsdagen als mooi sluitstuk.”
Evidence based
Welke activiteiten blijken dan écht te werken? Sander: “Denk aan de ervaringsverhalen van alumni. Maar ook aan de uitnodiging aan studiekiezers om persoonlijk en in gesprek met een docent te reflecteren op de studiekeuze die zij overwegen. Waarom denk je dat deze opleiding echt iets voor jou is?”
“Wezenlijk in het nieuwe traject en zelfs wettelijk vastgelegd is ook het persoonlijk studiekeuzeadvies dat een opleiding aan het eind van een matchingsdag aan de student geeft.”
“Na de zomer zal blijken waar we naartoe gaan. In september is het tijd om te reflecteren op de opbrengst van het nieuwe traject. Welke elementen gaan we vasthouden en waarom? Welke moeten we nog verder doorontwikkelen en waarom?”
Matchingsdagen
Tijdens het interview zijn de matchingsdagen nog volop aan de gang. “Studiekiezers die zich voor een opleiding aan De Haagse hebben aangemeld, zijn uitgenodigd om naar de matchingsdag van hun opleiding te komen. Wie van dat aanbod gebruikmaakt, heeft vooraf een opdracht gemaakt en ingeleverd.”
“De aanmelders leren op de matchingsdag de opleiding en hun medestudenten beter kennen. Ze praten met een docent over de opleiding. Aan het eind van de dag krijgen ze een persoonlijk advies. Dat kan zijn dat de studiekiezer van harte welkom is op basis van wat deze heeft laten zien. Het kan ook zijn dat er nog twijfels zijn over motivatie of voorkennis. Dan krijgt de studiekiezer het advies zich nog wat verder te verdiepen in de opleiding.”
“Essentieel in de nieuwe opzet is dat we niet langer alleen maar zenden, maar dat we aanmelders stimuleren met zelfreflectie naar hun studiekeuze te kijken. Eerder werd hogeschoolbreed gewerkt met een beknopte vragenlijst. De vraag en antwoorden gaven maar een beperkt inzicht aan de aanmelder en de opleiding. Nu is de aanpak veel kwalitatiever. Een advies op maat over de studiekeuze helpt de aanmelder veel meer om de eigen gedachten te ordenen.”
Drempels of bruggen
Dit persoonlijk studieadvies is een van de meest effectieve interventies in het nieuwe traject. Het is ook een heel lastige interventie. De bange vraag die hier en daar bij opleidingen klinkt, is: werpen we zo niet onnodig hoge drempels op om aan De Haagse te komen studeren?
Sander: “Ik zie dat anders. We werpen geen drempels op. We rollen juist een rode loper uit. Ook slaan we een brug tussen de werkelijkheid van de aanmelder en die van De Haagse. Nog vóór de poort nemen wij de potentiële student zó serieus dat we nu al dit gesprek willen aangaan. We zijn serieus in ons streven om studiekiezers goed te begeleiden en het aantal afhakers terug te dringen.”
Vrijheid
Sommige opleidingen hebben moeite met de nieuwe opzet. Krijgen zij voldoende vrijheid om het ‘voor de poort’-traject in te vullen? “Elke opleiding heeft in het verleden energie gestoken in voorlichtingsactiviteiten. Ik begrijp dat het dan lastig is om mee te buigen naar een nieuw evidence-based traject.”
“Naar mijn idee krijgen de opleidingen voldoende vrijheid. We hebben ze uitgenodigd om in het hele ‘voor de poort’-traject – open dagen, meeloopdagen en matchingsdagen – op hun manier alle elementen te verwerken die daadwerkelijk effectief zijn. Tenslotte hebben we allemaal hetzelfde doel: een groeiende instroom en een slinkende uitval.”

Johanna Westerdijkplein 75
2521 EN Den Haag
Postbus 13336
2501 EH Den Haag
Tel. 070 - 445 8888
mail@hhs.nl